Efter nästan ett kvarts sekel i föreningens tjänst lämnar Åke ITF styrelse.
[En intervju från tidningen Automation Oktober 2019]

Till föreningens årsmöte i maj 2019 hade Åke Hansson avböjt omval och lämnade därmed styrelsearbetet efter 24 aktiva år i styrelsen. Han har alltså varit aktiv under nästan hela den tid som ITF Automation drivit ITF Automationsdagar, så det kan vara en god anledning för en liten tillbakablick på föreningens moderna historia.

Du gick med i föreningen ITF 1985. Varför blev du medlem just då? – Då hade jag arbetat ett tiotal år i branschen i en handfull olika befattningar och kände mig väl relativt etablerad i min yrkesroll. Jag kände nog att det var dags att ”lyfta blicken” och utveckla mitt nätverk utanför företaget.

En fabrikschef jag talade med framförde en gång att en automationsinvestering, sedan den väl var installerad och klar , ”inte skall behöva skötas om av en massa utbildade ingenjörer”. Jag upplevde faktiskt relativt ofta att ITFs arbete med att lyfta förståelsen för automationsområdet i allmänhet och för automationsingenjörernas arbete i synnerhet, i företagen och i samhället, var viktigt. Det ville jag gärna stödja.

Dag Björklöf som då var föreningens ordförande tog initiativet till ITFs första Automationsdagar redan 1988. Deltog du redan då i Automationsdagarna? Nej, men redan efter några år hade jag börjat på ett nytt jobb som innebar att arbeta med nyutvecklade (och nydanande) mätsystem för skogsindustrin. Jag fick snabbt ögonen på automationsdagarnas unika kombination av spännande nyheter i teknikens framkant och möjligheten att träffa både användare och leverantörer i en trevlig miljö.

Jag var nog inte med det första året, men deltog sedan som åhörare några gånger redan när Automationsdagarna fortfarande hölls på Elektrum i Kista. Mitt första föredrag höll jag 1992 när Automationsdagarna just flyttat från Elektrum i Kista till Scandic i Upplands Väsby.

Automationsdagarna är fortfarande, efter mer än trettio år, en given samlingspunkt för automationsingenjörer från hela landet och de flesta branscher. Varför bedömer du att evenemanget blivit så framgångsrikt? Just Automationsdagarnas karaktär av en relativt prestigelös ”familjeträff” för landets automationare, i kombination med de många möjligheterna till nätverksbyggande menar jag är en betydelsefull faktor. Sedan har styrelsen alltid lyckats att skapa ett föredragsprogram som varit aktuellt och spännande. Många gånger har automationsdagarna lyckats att pricka in teman som sedan visat sig ligga i framkanten på den allmänna debatten. ITF var exempelvis tidigt ute med erfarenheter från fältbussar, från trådlöst i fabriken, med IT-säkerhetsfrågor, med drönare i fabrikstillämpningar och mycket annat som sedan visat sig ligga precis rätt i tiden.

Själva konceptet har också inbjudit till att föreningens egna medlemmar stimulerats att dela med sig av sina egna praktiska erfarenheter ”direkt från fabriksgolvet”. Det är en form av erfarenhetsutbyte som alltid varit mycket uppskattat av åhörarna.

Det är faktiskt svårt att finna något annat evenemang av samma betydelse som varit lika aktuellt i över tre decennier. Det visar att ITF Automations grundkoncept har bärkraft, även om det ständigt förnyas och utvecklas.

Du valdes in i styrelsen 1995, vad var det som gjorde att du sökte dig dit? 1994 blev jag inbjuden att delta i föreningens ”brainstorming” inför Automationsdagarna och blev då tillfrågad om jag kunde tänka mig att engagera mig mer i föreningens arbete. Det kändes som en spännande utmaning så jag tackade ja.

Men jag hade nog rätt grumliga begrepp om vad arbetet egentligen skulle komma att innebära. Jag började som sekreterare vilket var ett snabbt sätt att tränga in i föreningens ”själ”. Och naturligtvis fick jag sedan möjligheten att arbeta som projektledare för konferenssessioner inom mina intresseområden mellan ny teknik, ny mätteknik och datoriserade styrsystems samspel med processen och operatören.

Det var verkligen stimulerande att under arbetet med att forma sessionerna knyta kontakter med så många kunniga människor som ofta kunde så mycket mer än jag själv inom områden som jag uppfattade som viktiga och spännande.

Sedan kom du snart att börja arbeta med ITFs webbnärvaro? Ja, ITF hade redan i början på 90-talet startat en ”BBS” (en föregångare till dagens sociala nätverk) men då baserat på uppringda modem (är du född på 80-talet eller tidigare så minns du nog kvittret från modemen). Föreningens dåvarande ordförande, Dag Björklöf, såg tidigt möjligheterna som world wide web skulle kunna medföra och lyckades erhålla stöd från Vinnova för att etablera ITFs webbnärvaro. Eftersom jag redan 1992 skapat min första webbsida så kändes det kul att tillsammans med Jerker Delsing (som kom att efterträda Dag som ordförande i föreningen) arbeta med upphandling och implementering av ”SweetNet”, som det kom att kallas. Detta var ett samarbetsprojekt mellan ITF och Elektronikindustriföreningen och gav tidigt ITF en tydlig plats på ”nätet”.

Efter ett tiotal år blev det svårt med driften av det systemet samtidigt som eif beslutat att övergå till en annan miljö. Styrelsen beslöt då att skaffa en ny plattform på nätet. Styrelsens vision var att föreningens administrativa stöd då också skulle överföras till nätet, en ”moln”-tanke – innan ordet ens existerade.

En utmaning för en förening av ITFs karaktär är nämligen att hålla ”det kollektiva minnet” aktuellt och uppdaterat, trots att styrelsens olika ledamöter kommer och går, och dessutom är spridda geografiskt över hela landet. Det är så lätt att det som fungerade bra ett år, glöms bort till nästa år, eller att samma lilla miss upprepas efter ett tag.

Ett av huvudsyftena med det nya webbaserade stödsystemet var därför att i största möjliga utsträckning säkerställa att det som fungerat bra ett år och också skulle fortsätta att fungera bra under följande år.

Hur tycker du att det systemet fungerat genom åren? Systemet byggdes i en .net-miljö och med ett helt nätverksbaserat gränssnitt vilket för den tiden inte var en vanlig lösning. Systemet bygger i stor utsträckning på standardkomponenter (med anpassning för ITFs behov) som erbjöds som ett paket av vår leverantör. Jag kan nu tycka att det var lite synd att vi inte lyckades få in ett ännu mer generellt system för webbsideshanteringen. Det hade förenklat att följa med i den tekniska utvecklingen. Fast å andra sidan så var det ju vid den tiden inte alls självklart i vilken riktning utvecklingen skulle komma att gå.

Så, det är egentligen ett gott betyg för de ursprungliga tankarna att systemet kunnat fungera så bra som det faktiskt har gjort under de femton åren. Men nu finns det naturligtvis helt andra möjligheter att realisera ITF Automations webbnärvaro och administrativa stödsystem på mer effektiva sätt genom användning av modernare komponenter. (För femton år sedan fanns ju varken Smarta telefoner, Surfplattor, Appar, Moln, eller de Sociala nätverk som vi nu tar för givna. Och till och med Google hade då bara just börjat få ett genomslag i vår nätanvändning.)

Nu lämnar du ITF Automations styrelse efter nästan ett kvarts sekels styrelsearbete. Hur känns det? Det känns faktiskt lite vemodigt, men framför allt känns fantastiskt roligt att ha fått vara med om att utveckla föreningen tillsammans med alla de härliga människor som arbetar och arbetat i styrelsen och på kansliet och de som man träffat i arbetet med andra aktiviteter. Inte minst alla de föredragshållare och utställare som tillsammans med konferensbesökarna utgör en kärna i föreningens verksamhet.

ITF styrelse är ett stimulerande gäng som alla drivs av en entusiasm för att lyfta området professionell automation, i företagen och i samhället. Jag är övertygad om att det personliga mötet fortfarande har en mycket viktig funktion att fylla för att vidareutveckla oss automationare såväl socialt som professionellt även i framtiden.

Ett avslutningsord? Det skulle då vara ett varmt tack till alla engagerade automationare som jag träffat i olika sammanhang under arbetet med föreningen. Det har gjort arbetet mycket meningsfullt och roligt. Och så hoppas jag att vi träffas på ITF Automationsdagar 2020 på Eriksbergshallen/Hotell 11 i Göteborg i februari.

Dagmar Zitkova


P.S. Kort Webbhistoria

The Internet Archive WayBack Machine har arkiverat hur ITFs hemsida såg ut den 15 januari 2018. (Det kan ta lite tid att hitta sidan eftersom arkivet innehåller många hundra miljarder arkiverade webbsidor).

Sedan finns ingenting arkiverat förrän efter att den nya styrelsen presenterat sin nya webbsida den 16 januari 2021. Arkiveringen innefattar inga bilder (endast platshållare för bilder), men visar i övrigt webbstationens alla öppna sidor. I tidslinjen kan man klicka sig fram till efterföljande arkiveringstillfällen och se hur webbsidorna förändrats.

Även föregångaren SweetNet finns arkiverad från den 6 december 1998 och sedan sporadiskt fram till SweetNet avslutades 2009. En tidig arkivering från den nya hemsidan finns här. (Notera att domänen SweetNet sedan vi lämnade den,nu har tagits över av ett helt annat företag).

Vill du veta mer om ITFs utveckling på nätet så finns en sammanfattning av ITFs webbnärvaro att läsa här.

Och här hittar du en dump med alla de öppna sidorna på ITF:s hemsida strax före stängningen av den förra webbstationen.

Åke Hansson

 2020logo

ITF Automationspris 2020

2020pic

ITF Automationspris 2020. Från vänster: Stefan Björkegren (Endress+Hauser), Peter Lillieström (Siemens),
Anders Åström (Pristagare), Rickard Lycke (ITF Automation), Dennis Furberg (Pristagare), Peter Wallin (PiiA). (Foto ITF Automation/ ÅH)
[Eleverna Elias Gustavsson och Henrik Backlund hade bägge giltigt förfall och finns inte med på bilden]

I samband med itf Automationsdagar 2020 delades för sextonde året ITF Automations fina Automationspris ut. Priset instiftades av ITF Automation till Dag Björklöfs ära år 2005, i samband med att Dag efter ett långt engagemang i itf:s styrelse avgick som ordförande i föreningen.

ITF Automation vill med priserna uppmärksamma personer som kan tjäna som föredömen och inspirationskällor för andra som är verksamma inom området "professionell automation" och speciellt för ungdomar, som genom pristagarnas insatser ytterligare kan stimuleras att välja en bana inom just professionell automation eller något därtill kopplat. Således till personer som verkar i itf:s anda och som därmed bidrar till att den svenskbaserade industrins internationella konkurrenskraft stärks. Läs mera i statuterna.

Prisutdelningen skedde vid ITF Automationsdagar i Eriksbergshallen i Göteborg den 5-6 februari 2020 under högtidliga former och under ledning av Rickard Lycke, itf:s nuvarande ordförande, samt med medverkan av representanter för de "guldföretag/organisationer" som valt att stödja ITF Automation i detta arbete.

ITF Automationspris 2020 tilldelas

Dels - Lärarna Anders Åström och Dennis Furberg vid Strömbackaskolan i Piteå

Motivering

Förtjänstfulla utbildningsinsatser krävs för att säkra svenska industrins konkurrenskraft och vikten av att utbilda anställningsbara, problemlösande instrumenttekniker och operatörer kan inte nog understrykas. För att skapa bättre förutsättningar för automationsutbildningen i Piteå driver Anders Åström och Dennis Furberg ett större projekt som bland annat innebär nya lokaler samt ny, modern, utrustning. Med denna satsning kommer Strömbackaskolan fortsatt kunna förse industrin med konkurrenskraftiga automations- och instrumenttekniker.

Anders har under nästan 30 år, på bland annat ÅF och Fischer & Porter, samlat på sig en lång och gedigen erfarenhet inom industriell automation och mätteknik. Genom att kombinera denna kunskap med ny teknik, ständigt nya idéer och ett problem- och projektbaserat lärande lyckas han entusiasmera och engagera sina elever så att de tar del av och tillgodogör sig en förstklassig utbildning inom industriell automation och mätteknik.

Dennis har genom sitt genuina allmänna teknikintresse samt gedigna kunskap inom datorkommunikation och programmering bidragit till att förbättra utbildningen inom automation och mätteknik på El- och energiprogrammet i Piteå. Hans entusiasm för allt tekniskt smittar av sig på eleverna och får dem att ständigt söka nya utmaningar, hitta nya intressen samt se nya lösningar på både gamla och nya problem. 

2020picture2

Dels - Eleverna Elias Gustavsson och Henrik Backlund på El och Energiprogrammet, inriktning Automation, vid Strömbackaskolan Piteå

Elias har, från att ha samlat på sig en stor andel sena ankomster och missade skoldagar, på ett föredömligt sätt styrt om sitt beteende och under de senaste sex månaderna skött tidspassningen minutiöst. Företaget han gjorde APL på under hösten (Reglerteknik i Norr) hade bara bra saker att säga om hans prestation på arbetsplatsen, ”Bästa APL-eleven vi haft!”.
Elias visade väldigt stort engagemang under hela APL-perioden och infann sig på arbetsplatsen även på lovdagar. Elias är dessutom en bra kompis och en positiv drivkraft för övriga elever i klassen. Han visar även i sitt gymnasiearbete prov på sin nya arbetsmoral där med stor flit bygger en modell av en hiss som senare skall användas i undervisningen.

Henrik har tidigare gått inriktningen Elteknik med fokus på Larm, men då han bytte skola p.g.a. en värvning till Piteås J20 lag i hockey hamnade han på automationsinriktningen istället. Eftersom Henrik inte fått möjlighet att läsa mät- och styrteknik på sin förra skola var han nu tvungen att läsa den och en kurs i entreprenörskap parallellt med den övriga utbildningen. Detta har han klarat med bravur och är enligt läraren en av de bästa eleverna i klassen. Han har gjort stora framsteg i alla kurser trots underläget med att läsa parallella kurser och trots den fysisk och psykisk ansträngningen som det innebär att spela hockey på proffsnivå. Henrik är dessutom en mycket sympatisk person som vill alla runt omkring sig väl och gärna guidar andra som har det svårt.

Starkt stöd från företag och organisationer som värnar om den framtida kompetensförsörjningen

ITF Automation:s Automationspris är sedan sexton år starkt etablerat och har stor legitimitet i branschen. ITF Automations ambition är att kontinuerligt höja statusen på automationsområdet och automationsingenjörerna för att skapa attraktionskraft kring vår bransch. Itf styrelse vill framföra ett mycket varmt tack till de prisceremonisponsorer som har valt att stödja ITF Automations arbete i denna strävan.

Prisutdelningsceremonin 2020 stöds av...

Som guldpartner

 2020guld

Som silverpartner

 2020silver


 

2019logo

 ITF Automationspris 2019

2019picture

Förväntansfulla pristagare och industriella partnerorganisationer inför utdelningen av ITF FRAMTIDSPRIS 2019

Dag Björklöf (Professor, EU-rådgivare, mm) initierade under sin tid som ordförande i föreningen de allra första Automationsdagarna som gick av stapeln redan 1988, då i Elektrum i Kista. Årets itf Automationsdagar är således de trettioförsta i föreningens anrika historia.

Itf har för 2019 valt att lyfta fram en lärare och fem elever vid en automationsklass på en skola som på ett föredömligt sätt verkar för den framtida kompetensförsörjningen inom branschen.

ITF Automations FRAMTIDSPRIS 2019

Tilldelas

Klass PGEA1 – linje Automation,  vid Perstorps tekniska gymnasium

2019picture

ITF Framtidspristagare 2019 (från vänster) Alvin Karlsson, (i bakgrunden ITF Automations Ordförande, Rickard Lycke),
Mattias Hagelkvist, Marcel Yang, Timmy Ta, Marcus Sandell, samt längst till höger Erica Olofsson (Lärare)

Motivering

Klassen uppmärksammas för att de tillsammans med sina lärare utvecklats till bra representanter för den kommande generationen av Automationsingenjörer. Inte minst har eleverna, tillsammans med sina handledare, på ett utomordentligt sätt tacklat de utmaningar de mött under det ArbetsPlatsförlagda Lärandet (APL)

Om skolan

Perstorps Gymnasium arbetar inte bara tätt tillsammans med ägaren Perstorp AB utan även tillsammans med ett flertal automationsintensiva företag i regionen. Skolan har dessutom en könsfördelning bland elever och lärare som är exemplarisk samt en enastående hög andel elever med godkända slutbetyg.

Starkt stöd från företag och organisationer som värnar om den framtida kompetensförsörjningen

ITF Automation:s Automationspris är sedan femton år starkt etablerat och har stor legitimitet i branschen. ITF Automations ambition är att kontinuerligt höja statusen på automationsområdet och automationsingenjörerna för att skapa attraktionskraft kring vår bransch. Itf styrelse vill framföra ett mycket varmt tack till de prisceremonisponsorer som har valt att stödja ITF Automations arbete i denna strävan.

Prisutdelningsceremonin 2019 stöds av...

Som Guldpartner

 2019guld

Som Silverpartner

 2019silver


2018logo

Itf Automationspris 2018

2018picture

Fr.v. Mats Renfors, Dag Björklöf och Börje Wigren

I samband med itf Automationsdagar 2018 delades för fjortonde gången itf:s fina Automationspris ut till välförtjänta automationare. Priset instiftades av itf till Dag Björklöfs ära år 2005, i samband med att Dag efter ett långt engagemang i itf:s styrelse avgick som ordförande i föreningen.

itf vill med priserna uppmärksamma personer som kan tjäna som föredömen och inspirationskällor för andra som är verksamma inom området "professionell automation" och speciellt för ungdomar, som genom pristagarnas insatser ytterligare kan stimuleras att välja en bana inom just professionell automation eller något därtill kopplat. Således till personer som verkar i itf:s anda och som därmed bidrar till att den svenskbaserade industrins internationella konkurrenskraft stärks. Läs mera i statuterna.

Prisutdelningen skedde under högtidliga former under ledning av Dag Björklöf och Rickard Lycke, itf:s nuvarande ordförande, samt med medverkan av representanter för de "guldföretag" som valt att stödja itf i detta arbete.

Dag Björklöf (Professor, EU-rådgivare, mm) initierade under sin tid som ordförande i föreningen de allra första Automationsdagarna som gick av stapeln redan 1987, då i Elektrum i Kista. Årets itf Automationsdagar är således de trettionde i föreningens anrika historia.

Itf Automationspris för 2018:

Itf har för 2018 valt att lyfta fram två automationsingenjörer som under många år, var och en på sitt sätt, bedrivit ett mycket framgångsrikt automationsarbete inom sina respektive företag. De har bägge gjort stora insatser som vi i ITF bedömer väl förtjänar att lyftas fram.

Pristagarna 2018 är...

 

Börje Wigren, tidigare Holmen, Norrköping

Börje har under ett mycket långt yrkesliv framgångsrikt drivit små som stora automationsprojekt inom skogsindustrin och energisektorn både i Sverige och utomlands.

Med en kombination av nyfikenhet, kompetens och mod har Börje vågat ta sig an stora tekniska utmaningar och investeringsbeslut. Han har ett sinne för detaljer och har med åren fått en unik insikt om de långsiktiga följderna av varje beslut. Han har jobbat med allt från massa- och pappersindustrin till sågverk, vatten- och vindkraft. När chansen infunnit sig har han med framgång korsbefruktat tekniska lösningar mellan dessa verksamhetsområden.

Med stort driv och entusiasm har Börje varit en inspirationskälla för alla som haft förmånen att möta honom i karriären. Börje har vågat ta sig an både tekniska och ekonomiska utmaningar som utvecklat svensk industri i allmänhet och svensk automation i synnerhet.

Som en bekräftelse för denna gärning tilldelas Börje Wigren ITFs Automationspris 2018.

Mats Renfors, LKAB, Kiruna

Mats har under hela sin yrkeskarriär varit verksam vid LKAB i Kiruna, där han från första början varit, och fortfarande är, en brinnande och drivande eldsjäl för automation i dess olika former.

Förutom att verka för diverse specifika automationslösningar har Mats haft nyckelroller när det gäller generell höjning av automationskompetensen inom LKAB. Han har exempelvis starkt drivit på för att införa ny automationsteknik.

Ett exempel på det senare är hans avgörande insatser när det gäller att introducera ny simuleringsteknik på företaget. I dag används simuleringar inom LKAB bl.a. för operatörsträning, produktionsplanering och design av automationslösningar.

Det känns helt rätt att vi i ITF nu kunnat tilldela Mats Renfors ITF Automationspris för 2018 och därmed kunnat lyfta fram hans viktiga automationsinsatser genom åren.

 

Prisceremonisponsorer 2018:

itf:s Automationspris är sedan drygt dussinet år starkt etablerat och har stor legitimitet i branschen. itf:s ambition är att kontinuerligt höja statusen på automationsområdet och automationsingenjörerna för att skapa attraktionskraft kring vår bransch. Itf styrelse vill framföra ett mycket varmt tack till de prisceremonisponsorer som har valt att stödja itf:s arbete i denna strävan.

2018partners


 2017logo

Itf Automationspris 2017

 2017picture

Prisutdelningsceremonin Itf Automationspris 2017:
Fr.v. Rickard Lycke (Itf), Börje Eriksson, Kenneth Karlsson, Daniel Lind (Rejlers), Bo Ottosson (Siemens)

I samband med itf Automationsdagar 2017 delades för trettonde gången itf:s fina Automationspris ut till två välförtjänta automationare. Priset instiftades av itf till Dag Björklöfs ära år 2005, i samband med att Dag efter ett långt engagemang i itf:s styrelse avgick som ordförande i föreningen.

itf vill med priserna uppmärksamma personer som kan tjäna som föredömen och inspirationskällor för andra som är verksamma inom området "professionell automation" och speciellt för ungdomar, som genom pristagarnas insatser kan stimuleras att välja en bana inom just professionell automation eller något därtill kopplat. Således till personer som verkar i itf:s anda och som därmed bidrar till att den svenskbaserade industrins internationella konkurrenskraft stärks. Läs mera i statuterna.

Prisutdelningen skedde under högtidliga former under ledning av Rickard Lycke, itf:s ordförande, samt med medverkan av representanter för de "guldföretag" som valt att stödja itf i detta arbete.

Itf stora Automationspris för 2017 tilldelades: Börje Eriksson, Automationsingenjör, Metsä Board, Husum

Itf Framtidspris för 2017 tilldelades: Kenneth Karlsson, Lärare, Kungsbacka kommun teknikcollege

Styrelsens prismotiveringar följer nedan...

Börje Eriksson har arbetat med automationsfrågor sedan han i början av 1980-talet anställdes som instrumentmekaniker vid det som nu heter Metsä Board i Husum. Redan från början visade han ett stort intresse för styr och reglerfrågor.

Tillsammans med några kollegor fick Börje ansvaret för företagets kvalitetsstyrsystem (mätramssystem) på pappersmaskinerna. I samband med detta så tog Börjes intresse för reglertekniska frågor fart och han har därefter legat i framkant när det gäller optimering av processtyrningar inom företaget, liksom inom skogsindustrin i stort. Vid uppstarter och projekt trimmar och optimerar han reglerkretsar på ett systematiskt sätt för att så smidigt och snabbt som möjligt få maskinerna att producera enligt uppställda mål.

Han har under en lång tid också varit engagerad inom SSG:s instrumentkommitté där han framförallt arbetat med reglerfrågor.

Börje har också arbetat en hel del med internutbildning av personal inom detta område och har framförallt varit ledande i att ta fram en automationsutbildning för operatörer. Den har blivit otroligt uppskattad genom att den på ett jordnära och lättfattligt sätt beskrivit samspelet med processen vilket lett till att operatörerna har fått en mycket bättre förståelse för hur olika regleringar fungerar i processen och vad de själva kan göra när det inte fungerar optimalt.

Börje har ofta handlett praktikanter från både grundskola och gymnasium. I de allra flesta fall har det resulterat i att ungdomarna lämnat praktiken med ett stärkt intresse och en fördjupad förståelse av hur teorierna fungerar i praktiken.

Som person har Börje bidragit till en bra dialog mellan drift- och underhållspersonal vilket medfört att felsökning och förbättringar kunnat genomföras väldigt smidigt. Det gynnar i slutändan den totala tillgängligheten och produktiviteten i fabriken.

Börje har verkligen genom hela sitt yrkesverksamma liv på ett engagerande sätt använt, fördjupat och delat med sig av sin kunskap, till stor nytta för såväl sitt företag som för kollegor och ungdomar på väg in i yrket. En värdig Automationsingenjör som itf gärna vill uppmuntra med itf:s Stora Automationspris.

Kenneth Karlsson är en lärare vars lärargärning inom mekatronik området rönt stor uppskattning bland elever, föräldrar, kollegor och företag både lokalt regionalt nationell och internationellt.

Flera av hans elever har kammat hem fina medaljer och placeringar i World Skills , Euro Skills och Yrkes-SM.

Tillsammans med kollegor i Europa bedriver han skolutveckling på hög nivå inom konceptet ”European Class” som nu är inne på sitt tredje europeiska utvecklingsprojekt med inriktning på mekatronik, denna gång kopplat till Industry 4.0.

För det första projektet prisades projektgruppen av EU-kommissionen med utmärkelsen ’A success story’. Inom ramen för dessa europeiska projekt får inte bara eleverna som studerar mekatronik en chans att läsa en del av sin utbildning utomlands utan tillsammans utvecklar även yrkeslärare på området undervisningen för att skapa en mer attraktiv utbildning i linje med industrins efterfrågade kompetens.

Kenneth är motorn i utvecklingen av ”European Class” inom industriell automation.

Tack vare sitt skolutvecklingsarbete anlitas Kenneth numer även av Lärarhögskolan för att tala om hur man skapar bra kvalitet i yrkesutbildningen.

Kenneths vision är att det kan skapas en enhetlig europeisk yrkesutbildning i industriell automation baserad på industrins kompetensbehov och som leder fram till yrkescertifikat av den typ som finns i andra branscher.

Vi i itf är hedrade att få lyfta fram personer som Kenneth Karlsson och hoppas att han fortsätter sitt tålmodiga arbete i samma anda. 

 

itf:s Automationspris är sedan drygt dussinet år starkt etablerat och har stor legitimitet i branschen. itf:s ambition är att kontinuerligt höja statusen på automationsområdet och automationsingenjörerna för att skapa attraktionskraft kring vår bransch. Itf styrelse vill framföra ett mycket varmt tack till de prisceremonisponsorer som har valt att stödja itf:s arbete i denna strävan.

 

2017partners


2016logo

Itf Automationspris 2016

2016picture

Prisutdelningen på itf Automationsdagar 2016: Från vänster: Rickard Lycke / Itf, Joakim Askviken / ABB, Stefan Björkegren / Endress + Hauser,
Göran Iraeus / OmniProcess, Ove Söderholm / Rejlers, Johan Bengtsson / Göteborgs tekniska College, Thomas Stetter / Siemens

 

I samband med itf Automationsdagar 2016 delades för tolfte gången itf:s fina Automationspris ut till två välförtjänta automationare. Priset instiftades av itf till Dag Björklöfs ära år 2005, i samband med att Dag efter ett långt engagemang i itf:s styrelse avgick som ordförande i föreningen.

itf vill med priserna uppmärksamma personer som kan tjäna som föredömen och inspirationskällor för andra som är verksamma inom området "professionell automation" och speciellt för ungdomar, som genom pristagarnas insatser kan stimuleras att välja en bana inom just professionell automation eller något därtill kopplat. Således till personer som verkar i itf:s anda och som därmed bidrar till att den svenskbaserade industrins internationella konkurrenskraft stärks. Läs mera i statuterna.

Prisutdelningen skedde under högtidliga former under ledning av Rickard Lycke, itf:s ordförande, samt med medverkan av representanter för de "guldföretag" som valt att stödja itf i detta arbete, Joakim Askviken, ABB, Stefan Björkegren, Endress&Hauser, Ove Söderholm, Rejlers samt Thomas Stetter, Siemens.

Itf stora Automationspris för 2016 tilldelades: Johan Bengtsson, Göteborgs tekniska College, Göteborg

Itf Framtidspris för 2016 tilldelades: Göran Iraeus, OmniProcess AB, Västerås

Prismotiveringarna lyder...

Johan Bengtsson är en lärare som inte stannar vid att lära eleverna vad som står i kursplanerna. Han jobbar varje dag med att inspirera och engagera elever i ny teknik genom att tänka verklighet och nytta.

I sitt arbete vid Göteborgs tekniska College började Johan tillsammans med elever, studenter och leverantörer med att skapa en egen bilfabrik och nu även ett Modellhus som styrs med KNX. Vi är många som har sett Johans projekt ”Möjligheternas Värld” på de stora mässorna.

Hans engagemang gör att han inte längre ”bara” jobbar som lärare utan också ägnar en stor del av sin arbetstid åt att åka runt till gymnasieskolor för att informera och inspirera både lärare och elever. Han är eldsjälen som visar unga människor att industri och teknik är ett framtidsyrke för både tjejer och för killar.

Glädjande är att vi vet att Johan har fler spännande projekt på gång.

Vi i ITF är hedrade att få lyfta fram en person som Johan Bengtsson och hoppas att han fortsätter i samma anda.

 

Göran Iraeus har länge engagerat sig för att öka den teoretiska kunskapen inom nivå- och flödesmätning samt pH och konduktivitet, bl.a. som initiativtagare och en starkt drivande kraft till de årligen återkommande fortbildningsdagar som arrangeras av OmniProcess AB.

Upplägget på fortbildningsdagarna är sådant att såväl den som är relativt ny i branschen och den som har många års erfarenhet kan tillgodogöra sig ny, direkt tillämpbar, kunskap.

I en industri som vår, där det är av yttersta vikt att alla har en hög kompetensnivå, har Göran således bidragit till att ge många olika kategorier, såsom instrumentare, konstruktörer och processingenjörer de verktyg de behöver för att kunna optimera sina anläggningar.

Han tog initiativet till fortbildningsdagarna redan år 2003 vilket hitintills inneburit att fler än 1400 personer ifrån hela landet fått nya kunskaper som de kunnat använda för att stärka och utveckla svensk industri.

Vi är alltså många som har Göran att tacka för både fördjupade kunskaper och en ökad förståelse för våra processer.

itf:s Automationspris är starkt etablerat och har stor legitimitet i branschen. itf:s ambition är att kontinuerligt höja statusen på automationsområdet och skapa attraktionskraft kring vår bransch. Itf styrelse vill framföra ett mycket varmt tack till följande prisceremonisponsorer som har valt att stödja itf:s arbete i denna strävan.


 

2015logo

ITF Automationspris går 2015 in på andra decenniet

 2015picture

Glada mottagare av itf Automationspris 2015       (foto. Dagmar Zitkova)
itf Framtidspris: Filip Eng (till vänster)        itf Stora Automationspris: Anders Klein (till höger)

 

I samband med itf Automationsdagar 2015 delades för elfte gången itf:s fina Automationspris ut till två välförtjänta automationare. Priset instiftades av itf till Dag Björklöfs ära år 2005, i samband med att han efter ett långt engagemang i itf:s styrelse avgick som ordförande i föreningen.

itf vill med priserna uppmärksamma personer som kan tjäna som föredömen och inspirationskällor för andra som är verksamma inom området och för ungdomar, som genom pristagarnas insatser kanske stimuleras att välja en bana inom just professionell automation eller något därtill kopplat. Således till personer som verkar i itf:s och Dag Björklöfs anda och som därmed bidrar till att den svenskbaserade industrins internationella konkurrenskraft stärks. Läs mera i statuterna.

Prismotiveringarna lyder...

Filip Eng är god representant för "Framtidens Automationsingenjörer". Han gick ut gymnasiet med inriktning Automation med toppbetyg 2011
 och erövrade sedan en silvermedalj i grenen "Industriell Styrning" vid de Europeiska yrkesmästerskapen 2012 i Belgien, för att sedan erövra en GULD-medalj vid yrkes-VM i Leipzig påföljande år.

Filip visade ett enormt engagemang inför tävlingarna Euroskills och WorldSkills (som tävlingarna kallas internationellt). Hans lärare vittnar om att han tränat som ingen annan gjort före honom. Filip hade ett mål och han genomförde det och nådde sin dröm.

Filip är numera även personlig tränare för vår nye svenske mästare i Industrial control. (Simon Mattson).

Anders Klein har i sitt mångåriga arbete på Preems Raffinaderi i Lysekil positivt bidragit till Preems utveckling inom både instrumentering och automation.

Under sina 15 år på Preem, först som teknikspecialist, därefter som instrumentgruppchef och nu senast tillbaka som teknikspecialist, har Anders alltid varit positiv till att bidra med sin kunskap. Speciellt uppskattas hans insatser i utvecklingen av Preems olika fältbussystem och underhållssystem (AMS).

Med sitt stora intresse och sin djupa kunskap löser Anders effektivt de mest kluriga utmaningar och har stort fokus på̊ mätnoggrannhet och praktisk nytta. En stor instrumentare.

itf:s Automationspris är starkt etablerat och har stor legitimitet i branschen. itf:s ambition är att kontinuerligt höja statusen på automationsområdet och skapa attraktionskraft kring vår bransch. Itf styrelse vill framföra ett mycket varmt tack till följande prisceremonisponsorer som har valt att stödja itf:s arbete i denna strävan.

2015partners


2015logo

ITF Automationspris delas ut för tionde gången 2014

2014picture

JOHAN THÖRN och PEDER HÄGGLUND

Flankerade av Joakim Askviken, ABB och Peter Danckwardt-Lillieström, Siemens, till vänster och Magnus Persson, Rejlers. Bilden till höger, Dag Björklöf.

I samband med itf Automationsdagar 2014 delades för tionde gången itf:s fina Automationspris ut till två välförtjänta "automationare". Priset instiftades av itf till Dag Björklöfs ära år 2005, i samband med att han efter ett långt engagemang i itf:s styrelse avgick som ordförande i föreningen.

ITF vill med priserna uppmärksamma personer som kan tjäna som föredömen och inspirationskällor för andra som är verksamma inom området och för ungdomar, som genom pristagarnas insatser kanske stimuleras att välja en bana inom just industriell automation eller något därtill kopplat.

Således till personer som verkar i ITF:s och Dag Björklöfs anda och som därmed bidrar till att den svenskbaserade industrins internationella konkurrenskraft stärks.

Prismotiveringarna lyder...

PEDER HÄGGLUND har i sitt arbete på Iggesunds Bruk engagerat verkat för att lyfta automationsfrågorna ute i fabriken i nära samverkan med ledning, drift och underhåll.

Genom breda insatser såväl tekniskt som organisatoriskt har fabrikens konkurrenskraft stärkts.

Peder har under många år visat ett stort engagemang, vi vill gärna kalla det patos, genom att effektivt tillämpa mät- och styrteknik ute i processerna.

 

JOHAN THÖRN utmärkte sig redan under gymnasietiden på Etec som en mycket duktig elev och beslöt sedan att fortsätta på Automationsingenjörs-utbildning i ytterligare två år.
Med målmedveten inställning och ett stort intresse har Johan angripit automationsteknikens alla svårigheter. Han har på ett konstruktivt sätt lärt sig allt som utbildningen har erbjudit och mer därtill. Johan har även på ett mycket bra sätt tagit till sig kunskaper från de företag han praktiserat hos. Han har också en god förmåga att se sambandet mellan teknik och ekonomi.
Johan är ett föredöme för ungdomar som vill utbilda sig inom automationsområdet.

itf:s Automationspris är starkt etablerat och har legitimitet i branschen. ITF:s ambition är att kontinuerligt höja statusen på automationsområdet och skapa attraktionskraft kring vår industri. Följande prisceremonisponsorer har valt att stödja itf:s arbete i denna strävan. 

2014guld

2014silver


 2015logo

Itf AUTOMATIONSPRIS 2013

tilldelades två stolta pristagare

2013picture

Jan Björkman, LKAB (till vänster) och Erik Hamrén, Lindholmens Tekniska Gymnasium (till höger)
mellan dem, Joakim Askviken, ABB (Co-Sponsor)

 

I samband med itf Automationsdagar 2013 delades för nionde gången itf:s fina Automationspris ut till två välförtjänta "automationare". Priset instiftades av itf till Dag Björklöfs ära år 2005, i samband med att han efter ett långt engagemang i itf:s styrelse avgick som ordförande i föreningen.

ITF vill med priserna uppmärksamma personer som kan tjäna som föredömen och inspirationskällor för andra som är verksamma inom området och för ungdomar, som genom pristagarnas insatser kanske stimuleras att välja en bana inom just industriell automation eller något därtill kopplat. Således till personer som verkar i ITF:s och Dag Björklöfs anda och som därmed bidrar till att den svenskbaserade industrins internationella konkurrenskraft stärks.

Prismotiveringarna för årets pristagare lyder:

JAN BJÖRKMAN har en yrkesverksam livsgärning som mät- och automationstekniker vid LKAB. Han har bildat skola för hur man designar, specificerar och implementerar stora automations-system. Hans senaste bidrag är automationen vid LKAB:s KK4 anläggning. Riktigt intressant blir det när man begrundar Jannes synsätt kring mätnoggrannhet och vad som är praktiskt möjligt i verklig industriell miljö, med hänsyn till existerande standarder och vad tillverkarna lovar.

ERIK HAMRÈN har i många år arbetat som automationslärare vid Lindholmens tekniska Gymnasium i Göteborg. Många kan vittna om hans stora engagemang, hans gedigna kunskaper och förmåga att entusiasmera sina elever. I samband med itf:s arbete med den nya gymnasiereformen, Gy11, föreslog vi att Erik skulle få förtroendet att utveckla automationsinriktningen på El- och energiprogrammet. Han tog sig entusiastiskt an uppgiften och skrev, parallellt med sitt ordinarie arbete, förslag som nu ligger till grund för dagens gymnasieutbildning inom Automationsprogrammet.


2015logo

Glada ITF Pristagare 2012

 2012picture

Fredrik Svensson, Dynamate              Krister Forsman, Perstorp

 

Under Automationsdagarna 2012 delades ITF:s bägge  Automationspris till Dag Björklöfs ära ut.

Det första priset tilldelades Krister Forsman och det andra Fredrik Svensson, med prismotiveringar enligt nedan. Det var två mycket glada pristagare som verkligen uppskattade att deras arbete är känt och uppskattat av många automationsingensjörer runt om i Sverige.

 

Krister Forsman, Perstorp

Krister Forsman (till höger på bilden) är doktor i reglerteknik med examen från Linköpings Tekniska Högskola. Han har mångårig erfarenhet av reglertekniska tillämpningar inom skogsindustri och kemisk industri, nu senast som Senior Expert i processreglering vid Perstorp Specialty Chemicals AB. Krister är författare till boken "reglerteknik för processindustrin" en nyckelteknologi som spelar en viktig roll vid optimering av produktionseffektivitet och kapacitet. Boken ger en grundlig introduktion till reglerteknik ur ett industriellt perspektiv med fokus på praktiska tillämpningar, snarare än den bakomliggande teorin och riktar sig i första hand till användare oavsett bakgrund, men även till studenter och forskare som vill fördjupa sig i praktisk reglerteknik. Den skiljer sig från många andra framställningar i det att läsaren inte behöver kunna matematik på högskolenivå.

 

Fredrik Svensson, Dynamate / Scania

Fredrik Svensson (till vänster) är känd för sina mycket goda kunskaper inom underhåll och automation vid Scania AB. Han har ägnat en stor del av sin tid åt utbildning och har alltid visat ett stort engagemang för elever, lärare och skolledning. Fredrik har varit sakkunnig och medverkat i utformningen av olika utbildningar inom elteknik och automation för att därmed ge eleverna bästa förutsättningar till arbete och samtidigt erbjuda svensk industri kvalificerade tekniker. Han har varit drivande för fortbildning av lärare och själv deltagit i undervisningen, en förebild som engagerat sig i skolan och verkat utifrån sin profession som tekniker och underhållschef. Som kronan påverket fick Fredrik vara med och utexaminera ut en hel klass Automationsingenjörer där alla var erbjudna anställning efter avslutad utbildning.


2015logo

Lyckliga pristagare på itf Automationsdagar 2011

2011picture12011picture2

Johnny Johnsén, CocaCola, Jordbro       Per-Ola Olsson, OKG, Oskarshamn

Itf:s Stora Automationspris 2011 till Dag Björklöfs ära tilldelades Per-Ola Olsson, OKG i Oskarshamn

Per-Ola (PO) Olsson är verksam på OKG (Oskarshamns kraftgrupp) och är kanske framförallt känd för sina goda kunskaper inom mätteknikområdet.

Under flera år har han därutöver engagerat sig i utvecklingen av gymnasieutbildningen inom el- och energiprogrammets automationsutbildning för att säkerställa att den möter industrins behov.

PO har mycket aktivt medverkat i det nationella råd som tagit fram riktlinjerna för denna utbildning inom ramen för GY2011.

PO är även pappa till den avancerade processmodell som byggts upp för undervisningsändamål och bland annat finns på Etec i Oskarshamn. I modellen, som innehåller all tänkbar utrustning inom mät- och reglerteknik, pumpas hela 4000 liter vatten runt. Vidare har han varit initiativtagare och drivande för boken "Mätteknik för processindustrin" vilken har getts ut av SP - Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

 

Itf:s Automationspris 2011 till Dag Björklöfs ära tilldelades Johnny Jonsén, CocaCola i Jordbro

Johnny Jonsén har under en lång tid arbetat med drift och underhåll av automationsutrustningen på Coca Colas fabrik i Jordbro strax utanför Stockholm.

Hans roll och plats i organisationen har varierat genom åren, men Johnny har alltid visat lite extra omtanke och engagemang för alla de mätinstrument för flöde, tryck och temperatur som finns i processen. Genom Johnnys och hans kollegors insatser har produktionsanläggningen i Jordbro idag en av världens mest noggranna dryckesberedningar.


2015logo

ITF Automationspris 2010

 2010picture

"Leve pristagarna!"
I år var Dag Björklöf på plats för att själv dela ut prisen. Här hyllar han Håkan Nilsson och Ulf Hamrin vid prisutdelningen på Astoria

Brinner för automation

Årets vinnare av Itf:s Stora Automationspris för 2010 heter Ulf Hamrin, i dag projekt- och servicechef i Sverige för Emerson Process Management.

Den officiella förklaringen från Itf låter så här: "Ulf har i olika roller och på olika sätt drivit på i många angelägna automationsfrågor genom åren. Hans stora engagemang och entusiasm har därmed påtagligt påverkat utvecklingen av automationsområdet i Sverige, inte minst hos slutanvändare men även hos konsulter och leverantörer."

Ulf Hamrin har även varit aktiv inom Itf, som föreläsare och aktiv i valberedningen. Han har även arbetat många år med standardiseringsarbete.

- Jag brinner för standardisering av fältbussar, konstaterar han.

Mer lokal verksamhet ett mål

Ulf Hamrin tycker att itf gör stor nytta för automationsområdet, inte minst har insatserna på utbildningsområdet varit viktiga.

- Itf är inne på rätt spår. Det jag skulle vilja se mer av är lokal verksamhet, de flesta inom Itf har svårt att resa långt för möten och lokala arrangemang skulle vara ett sätt att öka aktiviteten. Itf Automationsdagar är ett utmärkt arrangemang, men det borde vara mer aktivitet under året, och mer lokal aktivitet behövs för att åstadkomma detta.

Utbildningsentusiast mottagare av itf:s Automationspris

Håkan Nilsson är lärare vid Österänggymnasiet i Kristianstad, och länge aktiv inom olika arbetsgrupper vid Skolverket. Han medverkade i flera år i arbetet med att utforma den kommande gymnasiereformen. När det såg illa ut för automationsämnet engagerade han Itf som allierad i arbetet, något som ser ut att bära frukt i det förslag som Skolverket nu tagit fram.

- Jag vill verkligen tacka Jerker Delsing och Swen Ytterman för de insatser itf gjort, säger Håkan Nilsson i dag.
Itf har gjort stor nytta i arbetet med gymnasiereformen.

Itf instiftade sina automationspriser år 2004

Båda priserna instiftades för att uppmärksamma personer som gjort värdefulla insatser inom automationsområdet. Juryn består av Itf:s styrelse.

Priserna instiftades även för att uppmärksamma Itf:s förre ordförande, innovatören bakom Automationsdagarna, Dag Björklöf. Priserna består förutom äran även av 25 000 kronor respektive 10 000 kronor samt ett fint diplom.


2015logo

ITF Automationspris 2009

 2009picture

ITF Automationspris 2009 till Dag Björklöfs ära utdelades under itf Automationsdagar till
två välförtjänta automationsproffs, Lars-Erik Andersson (t.h.) och Ove Karlsson (t.v.)

Lars-Erik Andersson har en lång lärargärning inom automationsområdet.

Den spänner från starten på gymnasiet i Sundsvall till utbildningar i Marin Automation i Brasilien i FN:s regi. Han har skrivit ett antal läroböcker i ämnet av vilka ett par har översatts till andra språk.

Kring de kurser han utvecklat har han även byggt upp ett antal övningsutrustningar. Hans tjänster har även tagits i anspråk av några Universitet. Parallellt med sin lärargärning har Lars-Erik även fungerat som konsult inom processautomation. Lars-Erik har tydligt bidragit till utvecklingen av automationskunnandet i Sverige och andra länder.

Ove Karlsson

Ove Karlsson har under en lång rad år drivit frågan om provning av instrument inom automationsområdet. Han har kraftfullt engagerat sig i Stiftelsen för Instrument Provning, SIP. Inom ramen för SIP och medlemskapet i SIREP provas kontinuerligt ett antal instrument som bedömts intressanta av industrin. Oves arbete är mycket värdefullt för vidareutvecklingen av instrumentkvalitet.


2015logo
GRATTIS Bengt, och GRATTIS Bengt!!
ITF Automationspristagare 2008

 2008picture

Bengt Eiserman, Fyrisskolan, Uppsala. ITF Ordförande Jerker Delsing. Bengt Nilsson, Korsnäs-Frövi.

 

I samband med ITFs tjugonde Automationsdagar delades ITF Automationspris till Dag Björklöfs ära ut till två välförtjänta automationspersoner.

Bengt Nilsson från Korsnäs-Frövi

Bengt (t.h.) har under sitt yrkesverksamma liv arbetat med att omvandla teoretiska kunskaper från universitet och högskolor till praktisk nytta i produktionen.

I sitt arbete med att öka kvalitet och produktion vid kartongmaskinen på Korsnäs Frövi har han engagerat såväl KTH som Lunds Tekniska högskola vilket resulterat i två licentiatavhandlingar, ett doktorsarbete och ett tjugotal examensarbeten.

Arbetet har spänt över info-system, lab-system och integration av laboratorie- och processdata för att skapa "information" av "data", och inte minst det ambitiösa projektet att med matematiska modeller och simuleringsteknik skapa en "virtuell kartongmaskin".

Riktigt ända dit har man inte kommit, men man har inom företaget höjt kunskapsnivån kring processerna, och bland annat kunnat korta av tiderna för omställning mellan olika typer av produktion. Något som snabbt lönar sig vid ett företag som Korsnäs Frövi, som växlar mellan ett antal olika produkter som alla tillverkas i en mycket snabb process.

Bengt Eiserman på Fyrisskolan i Uppsala

Bengt (t.v.) har som gymnasielärare på Fyriskolan varit en eldsjäl kring utbildning av våra kommande generationer av instrumentare. I hans arbete finner vi flertalet exempel på högintressanta utvecklingar av undervisningmaterial och laborationsexempel med stort innovativt inslag.

Exempelvis har han utvecklat en reglercentral lämpad för labundervisning på gymnasienivå. Varvid han skapat en stark förankring för sin approach ur både industriellt och akademiskt perspektiv.

Bengt har även engagerat sig i frågor kring var hans elever får arbete och hur landets gymnasieskolor utifrån samverkan med industrin kan utveckla sina utbildningar. Detta för att ge eleverna en utbildning som ligger väl i linje med industrins behov. Samtidigt som den kan locka ungdomar att välja en inriktning där det finns en tydlig väg ut i arbetslivet.


2015logo

ITF Automationspris 2007

 

ITFs Stora Automationspris 2007

Dag Toijer tilldelas Dag Björklöfs stora Automationspris för sitt outtröttliga arbete med att sprida kunskap och nyheter inom automationsområdet samt för sin konstruktiva förmåga att kritiskt granska och skapa debatt kring ny teknik, eller ibland, avsaknaden av ny teknik.

ITFs "Ungdoms-"Automationspris 2007

Jerry Lindblom tilldelas Dag Björklöfs lilla Automationspris för en framgångsrik lärargärning där han skapar unga ingenjörer med förmåga till industriell tänkande och med specialistkunskaper kring trådlösa inbyggda system och industriell mätteknik.


2015logo

ITF Automationspris 2006

ITF:s Stora Automationspris 2006

Gert Fladda tilldelas Dag Björklöfs stora automationspris 2006 för ett internationellt framstående forsknings och utvecklingsarbete inom mätteknik för pappersindustrin.
Detta arbete har lett till mätinstrument som idag direkt förbättrar produktiviteten i världens pappersindustrier.

ITF:s "Ungdoms-"Automationspris 2006

Göran Malmberg tilldelas Dag Björklöfs lilla automationspris 2006 för sitt hängivna och framstående arbete med utbildning och certifiering inom regler och mätteknik främst för pappersindsutrin.


2015logo

ITF Automationspris 2005

ITFs Stora Automationspris 2005

Stefan Rönnbäck, 25.000 kronor för att han med en outtröttlig entusiasm under lång tid mycket framgångsrikt engagerat sig inom det industriella reglerområdet som lärare, forskare och ingenjör.

ITFs "Ungdoms-"Automationspris 2005

Monica Johansson tilldelades 5.000 kronor för sitt examensarbete med titeln ”Textbooks in mathematics education: a study of textbooks as the potentially implemented curriculum” som lett till direkt påverkan på läromedel för matematik utbildningen i grundskolan.

Jan Niemi tilldelades 5.000 kronor för sitt examensarbete, ” Non-destructive ultrasonic evaluation of a thin polycrystalline diamond layer bonded to a hard metal disc” som lett till industriell tillämpning i industriell drift vid Element6 i Robertsfors.

itf Automationsdagar har genom åren hållits på flera olika platser.

På denna sida kan du se var och när konferensen hållits de olika åren. Du kan även se var konferensmiddagen hölls och vilken underhållning som erbjöds under denna. Notera att konferensen hållits varje verksamhetsår sedan starten 1988/89, men att den konferens som skulle hållits under hösten 1995 flyttades fram några månader till januari 1996 för att inte kollidera med de många andra teknikmässor och konferenser som traditionellt anordnats under höstmånaderna. Av det skälet genomfördes alltså inga Automationsdagar under kalenderåret 1995.

Under de första åren (1988 - 1997) arrangerades itf Automationsdagar som en tredagarskonferens, men koncentrerades sedan till det tvådagarsformat som använts fram till 2020. (Sedan kom pandemin...) Av det skälet blev det plats för två kvällsaktiviteter under de första åren. I listan nedan redovisas konferensmiddagen (som de första åren oftast hölls den andra konferenskvällen).

Från 2014 till och med 2019 har Åke Hansson ansvarat för alla praktiska arrangemang, inklusive utställning, konferensmiddag och underhållningen. Morgan Lorin ansvarade för samtliga automationsdagar från 1992 till och med 2014.  Under de första åren var det Gösta Hultström som skötte detta tillsammans med Dag Björklöf.

Det finns fortfarande en del oklara uppgifter (markerade med "?"). Om du kan komplettera eller rätta informationen skicka gärna ett mejl till ITFAutomation(snabela)hanssons(punkt)net

 

År Konferensen hölls i ... Konferensmiddagen hölls i ... Underhållning Förklaring
1988 Electrum konferenscentrum, Kista Stadshuskällaren i Stockholm Ingen? Vikingatema??
1989 Electrum konferenscentrum, Kista Konferensmiddag i (?) Globen Ingen?   
1990 Electrum konferenscentrum, Kista itf-middag, men var??? Presentation av itf-net Seriöst
1991 Electrum konferenscentrum, Kista Långholmens fängelse Presentation av itf-net Seriöst
1992 Scandic Crown Hotel, Upplands Väsby Scandic Crown Hotel Rollin Phones Saxofonkvartett damer
1993 Scandic Crown Hotel, Göteborg.  Scandic Crown, Göteborg ……. från Ökerö ?? Trubadur och damsolist 
1994 Scandic Crown Hotel, Upplands Väsby Scandic Crown Hotel Avec  Sånggrupp
1995                   --- Inga Automationsdagar detta kalenderår (flyttades från november  -95 till jan -96) ---
1996 Scandic Crown Hotel, Upplands Väsby Middag med underhållning Claes Jansson & Kjell Öman Sång & Piano
1997 Scandic Crown Hotel, Upplands Väsby Jubileumsmiddag (itf 40 år) Avec  Sånggrupp
1998 Scandic Crown Hotel, Upplands Väsby På Hotellet Samba Kultur Dansgrupp
1999 Quality Hotel Globe, Stockholm-Globen På Hotellet, (Plan 2) GrisNils från Torsby Country&Western
2000 Quality Hotel Globe, Stockholm-Globen Skulpturens hus HönsaKarin & Co., Nora Buskis
2001 Quality Hotel Globe, Stockholm-Globen Wasamuseet Lennie Norman  Stand Up
2002 Quality Hotel Globe, Stockholm-Globen På Hotellet, (Arenarestaurangen) Sveriges Jazzband Tradjazz
2003 Quality Hotel Globe, Stockholm-Globen Luxrestaurangen  Jump4Joy Rock Party 
2004 Quality Hotel Globe, Stockholm-Globen Soliden  Total Vokal  Fyra tjejer (ABBA)
2005 Quality Hotel Globe, Stockholm-Globen Operaterassen Anders Mårtensson Stand Up (Kungen)
2006 Quality Hotel Globe, Stockholm-Globen Clarion Hotel (ITF 50 ÅR) Vocal Six  Musikgrupp sex herrar
2007 Quality Hotel Globe, Stockholm-Globen Nalen  Spicy Advice Ragtime Band Orkester 5 man 
2008 Quality Hotel Globe, Stockholm-Globen På Hotellet (Översta planet) Camucaj  Musik tre damer
2009 Quality Hotel Globe, Stockholm-Globen Clustret  Jörgen Mörnbäck  Musik och Stand up
2010 Quality Hotel Globe, Stockholm-Globen Astoria Lennie Norman Stand Up
2011 Quality Hotel Globe, Stockholm-Globen Parken Ulrika Skoglund Musikgrupp
2012 Quality Hotel Globe, Stockholm-Globen Drottninggatan 81 Ann Westin Stand Up
2013 Quality Hotel Globe, Stockholm-Globen ?????????????????????????? ???????????? ?????????????????
2014 Quality Hotel Friends - Friends Arena Friends (Inkl- studiebesök) the String Tones. Karlskoga Classic Rock (Anders Ericsson)
2015 Tele2 Arena, vid Globen Tele2 Arena (Inkl. studiebesök) Bandet från Landet, Gnesta Countryband (Hans Emthén + 4, Featuring Ulrika Fernberg)
2016 Münchenbryggeriet, vid Slussen Münchenbryggeriet Kung Bore med slaBang Rock från Vindeln
2017 Scandic InfraCity, Upplands Väsby   Scandic Infra City Lennie Norman Stand Up (+ Conferencier)
2018 Scandic InfraCity, Upplands Väsby   Scandic Infra City Lennie Norman Stand Up (+ Conferencier)
2019 Scandic InfraCity, Upplands Väsby   Scandic Infra City Love Melander Humorist & Illusionist
2020 Eriksbergshallen, Hisingen, Göteborg Eriksbergshallen Johan Hellberg Trubadur

[Utkast till modifierad skrivning 2016-10-21] [Förtydligat att framtidspriset även kan tilldelas 'klasser', augusti 2018]
Skrivningen är ett utkast förelagt ITF Styrelse den 7 februari 2008, modifierat den 16 september 2009. ITF grundades 1956 och Professor Dag Björklöf verkade i föreningens styrelse från 1987 till 2005 (Medlem sedan 1969). Under sin tid som nybliven ordförande i föreningen tog Dag initiativet till de mycket uppskattade ”ITF Automationsdagar”. Dag har även på många andra sätt medverkat till att sprida kunskap om, och intresse för, professionell Automation, även genom sin verksamhet på KTH och SEMKO, och senast genom sin verksamhet som konsult på EU-nivå.

ITF Automation – föreningen för professionell automation och mätteknik, är en ideell förening för personer som är intresserade av professionell automation i någon form. Nätverket har medlemmar inom de flesta samhällssektorer, t.ex. process- och verkstadsindustri, VA och medicinteknik, konsulter, samt inom leverantörsföretagen och i utbildningssektorn.

Om ITF Automationspris

[Denna sida arkiverades när styrelsen 2020 beslöt att lägga ner ITF Automations gamla hemsida. Denna sida uppdateras inte längre.]

Bakgrund

När föreningens tidigare ordförande, Dag Björklöf, lämnade styrelsearbetet beslutade ITF styrelse att inrätta ett pris för att uppmuntra personer och insatser inom området professionell automation. Priset utdelas ”när styrelsen så beslutar” och prisutdelning sker i samband med ITF Automationsdagar. Hittills har priset utdelats årligen sedan dess tillkomst 2005. ITF vill med priset uppmärksamma personer som kan tjäna som föredömen och inspirationskällor för andra som är verksamma inom området och för ungdomar, som genom pristagarnas insatser kanske stimuleras att välja en bana inom just industriell automation eller något därtill kopplat. Således till personer som verkar i ITF:s och Dag Björklöfs anda och som därmed bidrar till att den svenskbaserade industrins internationella konkurrenskraft stärks.

Priset riktar sig främst mot två målgrupper

Nedanstående text är avsedd att vara en ledning och att stimulera till bra förslag, men begränsar inte styrelsens möjligheter att självt fördela priset efter de kriterier som styrelsen vid vart år väljer att tillämpa. Styrelsens beslut är utan appell.

ITFs Stora Automationspris- Tilldelas en eller flera personer (d.v.s. inte företag eller organisationer) som genom framstående insatser inom området industriell automation, gärna under lång tid, antingen – verkat för att popularisera området industriell automation, och/eller – bidragit till att tillämpningar av industriell automation ökat konkurrenskraften hos företag i Sverige.

Styrelsens fokus ligger på personer som i sin dagliga verksamhet arbetar med, eller ansvarar för, tillämpningar av professionell automation, inklusive mätteknik. Insatser som uppmärksammas kan vara sådana som, gärna utöver kraven för den dagliga gärningen, utförts på fältet/i processen och som lett till att processen och därmed företagets verksamhet, blivit effektivare, insatser för att sprida kunskap om nyttan av ansvarsfullt tillämpad automation i företaget/samhället och/eller insatser som lyfter statusen för automationsområdet och därmed verkar för att säkerställa framtida rekrytering.

Målgruppen för pristagare till ITFs Stora Automationspris är slutanvändare och konsulter verksamma inom svenskbaserade företag.

Insatserna bör gärna gå utöver de som normalt ligger inom pristagarens arbetsuppgifter. Arbetet har snarare utförts idogt under lång tid än som en enstaka, om än brilliant, insats. Det är positivt om pristagaren är medlem i ITF.

ITFs Automationspris, "Framtidspriset"- Tilldelas en eller flera personer (eller en hel klass) som genom en framstående insats inom något område kopplat till professionell automation, verkar som föredöme för ungdomar som just står i begrepp att välja, eller just har valt, teknisk verksamhet, speciellt med inriktning mot professionell automation, som sitt verksamhetsfält. Styrelsens tanke med ”ungdoms-” priset är främst att premiera goda insatser på gymnasium eller högskola. Men även andra framträdande insatser kan komma i fråga, om priset därmed kan förväntas leda till en popularisering av tekniska utbildningslinjer.

Målgruppen för ITFs Automationspris, "Framtidspriset", är elever och lärare verksamma inom utbildningssektorn i Sverige.

Förslag

Alla kan föreslå kandidater till ITF:s Automationspriser (man kan även föreslå sig själv). Förslagen skickas skriftligen till ITF:s styrelse, helst under perioden från augusti till den sista november året före utdelningen (för adress, se nedan). Förslagen kan skickas in under hela året, men för sent inskickade förslag kan av naturliga skäl komma att läggas i förslagshögen för nästföljande år. Alla nomineringar ska vara skriftliga och innehålla såväl förslaget, som en beskrivning av den insats som föreslås premieras, samt förslag till motivering i överensstämmelse med prisets anda.

Förslag skickas med mejl eller post till aktiv ledamot i ITF styrelse, eller till föreningens kansli (se nedan). Eventuella frågor besvaras av ITF styrelse (ring eller mejla till kansliet eller till din styrelseledamot). Priskommittén utgörs av ITF Styrelse, samt av de utomstående experter som styrelsen kan komma att vilja engagera i arbetet. Dag Björklöf själv är ständig adjungerad i priskommittén.

ITF styrelse bestämmer år för år om priser skall delas ut, prisernas storlek och antal, samt kan välja att olika år utvidga eller inskränka området för de insatser som ITF vill premiera. Styrelsens beslut är alltid utan appell.

Utdelning

Priserna delas ut i samband med ITF Automationsdagar, som normalt arrangeras årligen runt månadsskiftet januari/februari. Förutom prissumman överlämnas ett diplom personligt till pristagaren samt ett exemplar för placering i vinnarens företags/organisations entré eller motsvarande. Prissummorna utgjorde för 2016, totalt 100.000 kronor.

En del av priset kan komma att utgöra bidrag till resa och uppehälle för ITF Automationsdagar. Speciellt för itf:s StoraAutomationspris förutsätts dock vanligen pristagaren besöka ITF Automationsdagar som ett led i sin normala verksamhet. Priset avhämtas personligen av pristagaren.

Industriellt stöd

Priset har stor legitimitet i branschen. Som guldsponsorer för prisceremonin 2020 medverkar Endress+HauserPiiAProcessIT Innovations R&D Centre och Siemens och som silversponsorer medverkar företagen Alnab, Emerson och Novotek. ITF Automation riktar ett varmt tack till alla medverkande företag.

Tidigare pristagare

År 2005 delades de första Automationspriserna till Dag Björklöfs ära ut.

Pristagarna sedan dess är… (När länkarna blivit uppdaterade kan du klicka på årtalet för att se motiveringarna).

2020

Anders Åström och Dennis Furberg, Strömbackaskolan, Piteå Elias Gustavsson, Henrik Backlund, Strömbackaskolan, Piteå

2019

Klass PGEA1 – linje Automation, Perstorps tekniska gymnasium  

2018

Börje Wigren, Holmen, Norrköping Mats Renfors, LKAB, Kiruna

2017

Börje Eriksson, Metsä Board, Husum Kenneth Karlsson, Kungsbacka kommun teknikcollege

2016

Johan Bengtsson, Göteborgs tekniska College Göran Iraeus, OmniProcess

2015

Anders Klein,  Preem

Filip Eng, Martensson Consulting

2014

Peder Hägglund, Iggesunds Bruk

Johan Thörn, ETEC, Oskarshamn

2013

Jan Björkman, LKAB

Erik Hamrén, Lindholmens Tekniska Gymnasium

2012

Krister Forsman, Perstorp

Fredrik Svensson, DynaMate / Scania

2011

Per-Ola Olsson, OKG, Oskarshamn

Johnny Johnsén, CocaCola, Jordbro

2010

Ulf Hamrin, Emerson Process Management

Håkan Nilsson, Österänggymnasiet i Kristianstad

2009

Lars-Erik Andersson, Reglertekniska Ingenjörsbyrån

Ove Karlsson, BIS Production Partner

2008

Bengt Nilsson, Korsnäs-Frövi

Bengt Eiserman, Fyrisskolan i Uppsala

2007

Dag Toijer, Tidningen Automation

Jerry Lindblom, Luleå Tekniska Universitet

2006

Gerdt Fladda, BTG

Göran Malmberg, Rikspappersskolan i Markaryd

2005

Stefan Rönnbäck, Optimation

Monica Johansson, Luleå Tekniska Universitet och
Jan Niemi, Luleå Tekniska Universitet