ITF Automationsdagar 

är sedan över trettio år mötesplatsen för alla som är intresserade av professionell automation.

Åhörare vid Automationsdagarna 2016

ITF Automationsdagar startades redan 1988 på initiativ av föreningens dåvarande ordförande, Dag Björklöf. Syftet var att skapa en mötesplats där användare, leverantörer och alla andra med ett intresse av professionell automation kunde träffas och utbyta erfarenheter med varandra.

De första Automationsdagarna hölls på Elektrum i Kista för att efter några år flytta till Scandic InfraCity i Upplands Väsby (och 1993 på Scandic Crown i Göteborg) och sedan till Globens Hotell 1999. När sedan Globens hotell byggdes om så hölls Automationsdagarna under en följd av år på Friends Arena, Tele2 Arena och Münchenbryggeriet för att sedan återvända till Skandic InfraCity 2017. År 2020 hölls Automationsdagarna i Göteborg (för andra gången).

Det första tiotalet åren hölls Automationsdagarna som ett tredagarsevenemang, men det reducerades sedan till det tvådagarsevenemang som sedan dess varit det förhärskande formatet.

Automationsdagarna vilar på tre ben

Dels de föredrags-/utbildningssessioner där olika experter presenterar nyheter och erfarenheter från det mesta inom automationsområdet. Ofta har styrelsen lyckats att pricka in aktuella trender i ett tidigt skede. Redan 2001 berättade en ”hacker” om sin syn på hackandet och sedan dess har cybersäkerhet varit ett återkommande tema på ITF Automationsdagar. 2006 ägnades en hel session åt ” Mätning och styrning över internet och trådlösa nätverk” (med frågan ”Vilken plats har det i den framtida fabriken” ;-). Under Automationsdagarna 2013 presenterades en drönare i sessionen ” Ny Avancerad teknik i fabriken - nu öppnas nya möjligheter...”.

Martin Linderos demonstrerar drönare AD2013

Bild: Martin Linderos demonstrerar drönare på ITF Automationsdagar 2013 under temat ”Ny Avancerad teknik i fabriken - nu öppnas nya möjligheter...”. (Foto: ITF Automation)

Samtidigt har en kontinuerlig vidareutbildning skett inom viktiga baskunskapsområden som exempelvis val och installation av ventiler och flödesmätare. Reglerteknik är också ett område där behovet av att ständigt utveckla kunskapen är väldigt märkbart.

Genom åren har många hundratal personer (runt sjuhundra, representerande väl över 300 olika företag/organisationer), delat med sig av sina erfarenheter på ITF Automationsdagar. Dag Björklöf själv, den tidigare ordföranden Jerker Delsing, Anders Andersson samt undertecknad hör till dem som toppar listan på ”mesta föredragshållare” vid olika Automationsdagar.

Det andra benet är de möjligheter till gemytliga samspråk mellan olika användare och leverantörer som Automationsdagarna inbjuder till. Den enkla ”table-top”-utställningen har alltid varit en viktig beståndsdel i det totala konceptet. Utställare uppskattar möjligheten att på ett enkelt och smidigt sätt kunna lyssna till sina kunders behov, samtidigt som användarna ser det som värdefullt att kunna få ”ta på” de allra senaste nyheterna från de olika leverantörerna i en och samma lokal och i en otvungen miljö.

Ett par hundra företag har genom åren tillsammans med sina kollegor valt att visa upp sina produkter och tjänster i utställningshallen på ITF Automationsdagar. De flesta av de viktigare leverantörsföretagen kommer tillbaka år efter år. Bland årets utställare märks exempelvis BTG, Siemens och Corona Control som med några enstaka undantag ställt ut under nästan alla Automationsdagar sedan starten 1988.

Det tredje benet som automationsdagskonceptet vilar på är möjligheten att i en professionell och avspänd miljö kunna träffa andra automationsexperter (och blivande automationsexperter) och diskutera angelägna frågor. Trots alla olika sociala grupper på nätet så har inte de fysiska mötet spelat ut sin roll. Att kunna träffas ansikte mot ansikte fyller ett stort behov. Och det är säkerligen många små problem som fått sin lösning under en fika med någon kollega i utställningshallen eller under den uppskattade konferensmiddagen.

Läs gärna mer om ITF Automationsdagars historia och vilka personer och företag som genom sina insatser på Automationsdagarna har bidragit till att vidareutveckla hela automationsbranschen sedan 1988 och fram till nu.

 

Automationsdagen 2021

På grund av sannolika coronarestriktioner har styrelsen beslutat att genomföra ITF Automationsdagar som ett distribuerat endagarsevent. Tanken är att genomföra AD2021 på ett flertal platser runt om i landet, och att dessa platser kommer att vara uppkopplade mot varandra.

På det sättet kan varje enskild plats erbjuda närvaro för ett begränsat antal besökare, men alla besökare kommer ändå att via länk kunna ta del av de vidareutbildande föredrag som kommer att hållas på de övriga platserna.

Det detaljerande programmet arbetar styrelsen för närvarande med. Som medlem i föreningen kommer du att få en inbjudan via mejl som vanligt. Boka reden nu in tiden onsdagen den 3:e februari 2021 för Automationsdagarna 2021.

Läs mer i nästa nummer av tidningen Automation och på föreningens hemsida www.itfautomation.se (där du också kan passa på att bli medlem i ITF Automation), eller på konferensens hemsida www.automationsdagarna.se där du anmäler dig till konferensen.

Du är välkommen att tipsa styrelsen om föredrag du gärna skulle vilja lyssna till (eller hålla), eller mer specifikt tipsa om intressanta projekt som ni, eller någon annan, håller på med, eller helt enkelt dela med er av erfarenheter som ni gjort i det dagliga arbetet.

ITF Automationsdagar är en plattform som främst vill stimulera till erfarenhetsutbyte mellan experter (och alla blivande experter) inom professionell automation i alla dess former.

På samma sätt som många tidigare lärt dig något användbart på tidigare Automationsdagar så kanske det nu är er tur att bidra till branschens utveckling.

Ett föredrag på Automations-dagarna är inte bara utvecklande för individen, det bidrar också till en positiv bild av företaget som en spännande och utvecklande arbetsplats.

Det är positivt ur många aspekter, inte minst vad avser framtida rekryteringar. 

 

Nytt från våra Nordiska systerföreningar.

Vår Norska systerförening, NFA, erbjuder ett brett utbildningsprogram inom automation - Läs mer om aktuella kurser och konferenser här.

Vår Finska systerförening heter SAS, (Suomen Automaatioseura ry / Finlands Automationssällskap rf). Den mesta informationen är på finska. - Läs mer om de finska Automationsdagarna på engelska här.

Vår Danska systerförening, DaU, är en del av den danska arbetgivarföreningen.